marți, 27 noiembrie 2012

Muzeul de la metrou

Bucurestenii care calatoresc cu metroul, poate unii dintre ei macar, si anume, cei care obisnuiesc sa priveasca pe unde calca, poate au observat dalele rosietice cu care este pavata statia de la Politehnica. Sunt calcare cretacice de la Savadisla, din Muntii Apuseni, care provin dintr-o fosta colonie de vietuitoare marine. Acum vreo 65 milioane de ani, acea zona era un fund de mare calda si putin adanca. Cateva sute de kilometri mai la sud, spre Hateg, pe tarm, se aflau turme intregi de dinozauri, unii dintre ei pitici, ascunsi prin fauna luxurianta a acelor epoci geologice.
Diluvii planetare si ridicarea lantului muntos carpatic, au condus, in milioane de ani, ca sedimentele marine sa se transforme in roci, pe care azi le numim calcare.
Apoi vine istoria recenta, aceea a construirii metroului din Bucuresti, cand s-a luat decizia ca statiile sa fie placate cu roci din muntii romanesti.
Istoria si mai recenta aduce in discutie tema noastra de astazi: propunerea pentru organizarea unui mini-muzeu paleontologic, asa numitul Muzeu din statia de metrou, care poate fi vizitat in 3 minute, timpul de asteptare dintre doua trenuri.

Invitat - dr. ing Mihai Popa - conf. univ. la Facultatea de Geologie si Geofizica Bucuresti, vicepresedinte al Consiliului Stiintific al Parcului Natural Portile de Fier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu