marți, 20 noiembrie 2012

Chimia alimentelor

Este deja toamna tarzie, cu siguranta gospodarii au umplut camarile cu conserve. Dar cati dintre noi mai facem conserve pentru iarna, cati se mai gandesc la camara de acasa cata vreme supermarketurile si fabricile de conserve lucreaza pentru indestularea noastra.
Pe la mijlocul secolului al 19-lea, un german cu numele Justus Liebig, a realizat primul extract de carne. Probabil ca de la el se trag originile chimiei alimentare. Cu timpul noile tehnologii au condus la o intreaga industrie si la o larga varietate de alimente procesate: alimente uscate la temperaturi scazute (liofilizate) (procedura inventata in 1906), primele alimente conservate prin congelare (1920), primele produse semipreparate si congelate (1939), primele concentarte lichide (1946).
Bem ceaiuri de citrice, de fructe exotice, de culoarea capsunilor, sau a visinelor, alegem arome de vanilie, rom, lamaie, portocale, dar cati dintre noi stiu ca aroma de citrice se "fabrica" din extract de marar si patrunjel?

Invitat: dr. biochimie Florin Oancea - dir. stiintific ICECHIM Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu