marți, 6 noiembrie 2012

Automobilul electric - automobilul viitorului

Automobilele electrice polueaza mai mult decat cele care functioneaza cu benzina, arata un studiu prezentat de BBC News.
Poluarea este indirecta si cauza o reprezinta carbunii utilizati in functionarea motorului electric. Studiul arata ca fabricile de masini electrice elibereaza mai multe gaze toxice decat fabricile de masini conventionale. Pe de alta parte producerea bateriilor si a motoarelor electrice, necesita materiale toxice precum nichel, cupru si aluminiu. Ca urmare masinile electrice sunt daunatoare mediului chiar inainte de a ajunge sa circule pe strazi. Asa suna concluziile studiului realizat de Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie si trnasmis de BBC News recent.
Pe de alta parte, o echipa de cercetatori din Noua Zeelanda, a demonstrat ca un caine de talie medie are un impact asupra mediului de doua ori mai mare decat o masina Land Cruiser cu propulsor V8. Cainele are o "amprenta ecologica" de 0,84 hectare, fata de 0,41 hectare pentru SUV. Fara sa se tina cont de produsele de infrastructura, emisii de CO2 si alti factori poluanti.
V-am adus la cunostinta aceste 2 cercetari, care au o nuanta, mai degraba anecdotica, pentru ca un caine este o fiinta vie, pe cand o masina este un artefact, asadar e produs de om si omul cu activitatea lui este infinit mai poluant decat orice caine de pe planeta.
Astazi o sa vorbim de masini, care sunt poluante oricum le-ai lua. Dar si vacile, caii si cainii sunt poluanti si o intoarcere la transportul cu cai nu cred ca mai este posibila. Dar o trecere catre motorul electric, se vede treaba, ca este nu numai posibila dar si probabila.
Asadar, despre masina electrica - automobilul viitorului.

Invitat - Virgil Racicovschi - dir. general ICPE
Aristide Caranda - dir. general al companiei Caranda baterii
Dan Marinescu - dr. ing. proprietar al unui automobil Oltcit adaptat de el cu motor electric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu