marți, 20 decembrie 2011

Autoportretele unui colectionar

 

Autoreprezentare: lucrare de arta vizuala in care autorul foloseste elemente ale propriei imagini. Autoportretul este exemplul tipic dar particular de autoreprezentare.
Acest blog are ca scop facilitarea editarii unui document de referinta dedicat autoreprezentarilor in arta vizuala romaneasca.
Este vorba de o colectie de autoportrete, in spatiul virtual al internetului, autoportrete de artisti, stranse cu migala si interes de catre domnul Daniel Ioan.

Invitat: Dr. ing. Daniel Ioan, Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Electronica. Director al Centrului de Inginerie Asistata de calculator.
Paul Hitter, 1982 - dorul omoara incet

Pictorul Pârvu Mutu si sotia sa – tablou votiv. Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” a fostei Mânăstiri Berca, Schitul “Sf. Arhangheli”- Berca  (1694)

marți, 13 decembrie 2011

Chimia picturii


"Eu, printul Stefan, prin voia Domnului conducator al Moldovei, fiu al printului Bogdan, a inceput a construi aceasta fundatie a Manastirii Voronet dedicata Sfantului si Adoratului si Marelui Martir si Victorios Gheorghe, anul 1488, luna lui mai, ziua 26, in lunea de dupa Pogorarea Sfantului duh si terminata in acelasi an, in luna lui septembrie 14."




Biserica manastirii Voronet - peretele de sud
 Textul arata ca biserica a fost construita in mai putin de 4 luni. Este de remarcat profesionalismul constructorilor de la acea vreme.
Biserica actuala, este construita pe asezamantul vechii biserici de lemn, ale carei ramasite nu se stie de cand dateaza.

Biserica manastirii Voronet, este probabil cea mai cunoscuta si mediatizata din Romania. Si-a castigat acest loc in clasament datorita picturilor exterioare care au culori si o luminozitate care le particularizeaza.


Azurit - celebrul albastru de Voronet

In afara de aceste caracteristici, biserica manastirii Voronet este prima careia i s-au aplicat analize chimice ale stratului pictural, in vederea restaurarii.
O alta premiera care se leaga de Voronet, este faptul ca primul chimist roman care a deschis acest drum in procesul de restaurare este invitatul emisiunii Planeta Radio - Stiinta la ea acasa, domnul Ioan Istudor.


Invitati: Ioan Istudor - chimist
              Dr. in. Roxana Radvan - manager al Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice, INOE 2000, Magurele



Ioan Istudor - langa peretele de sud al bisericii Voronet.


marți, 6 decembrie 2011

Fenomene hidrologice extreme

Perioada 2090 - 2099 va fi foarte secetoasa.
Aceasta este predictia specialistilor pentru teritoriul Romaniei, care, in treacat fie spus, va fi locuit la acea vreme de stranepotii nostri.
Pana atunci, insa, ne confruntam din cand in cand cu ploi torentiale, prelungite ca durata, care umfla albia raurilor si conduc la inundatii catastrofale. Asa s-a intamplat in anul 2010,  sau in anul 2006, in bazinul inferior al Dunarii. Ultimele doua astfel de evenimente majore.
Pentru prima data s-a pus problema, la nivel european, pentru realizarea unui Atlas al hartilor de hazard si de risc, de-a lungul cursului Dunarii. Atlasul a fost solicitat de comisia Internationala pentru Protectia fluviului Dunarea . Proiectul este coordonat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a apelor, Romania.

Invitat: Dr. fiz. Marijeanne Adler - Director Stiintific -  Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a apelor.


Isaccea, jud. Tulcea - imagine aeriana, 2010

marți, 29 noiembrie 2011

Cartea vietii, cartea de stiinta

"Nu am fost adeptul negarii a tot ce a fost bun inainte de 1989 si nici nu am slavit binefacerile noului sistem care a urmat.
In primul rand sunt constient ca atat eu cat si alte cunostinte din peisajul romanesc contemporan, suntem creatia acelor vremuri.
Fara sistemul de sustinere a educatiei de atunci nu am fi reusit nici macar sa plecam din satul natal.
In ceea ce ma priveste, fara sistemul de sanatate de atunci, poate nici nu mai eram in viata acum."
Asa isi incepe povestea numita "Un doctor de milioane" din volumul "Reinventarea omului" invitatul meu de astazi:
cercetator, inventator, profesor universitar, membru al Academiei de Stiinte Tehnice.
Si-a facut educatia primara si gimnaziul la Ludesti-Dambovita, liceul la Mangalia. A absolvit Facultatea de Electrotehnica din Bucuresti in 1978. A scris 30 de carti tehnice, dar s-a aplecat si asupra literaturii, i-ar spune de inspiratie stiintifica.

Invitat: Nicolae Vasile - profesor la Universitatea Valahia, Targoviste, Presedintele Consiliului Stiintific la Reprezentanta Comisiei Mondiale a Energiei.



marți, 22 noiembrie 2011

Anul international al Chimiei - brevete romanesti premiate la Saloanele de Inventii

Este Anul International al chimiei si am ales sa vorbeasca chimia prin inventiile premiate in acest an la diverse saloane de inventii.
Alge devoratoare de bioxid de carbon, un proiect inceput in acest an de ICECHIM pentru captarea CO2 de la centralele care ard combustibili fosili.
Deseuri organice cu rol de pesticide agricole. Este vorba de o inventie a cercetatorilor de la ICECHIM pentru care doamna Sanda Velea a primit premiul Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala (OMPI), acordat femeilor inventatoare.

Invitati: dr. ing. Sanda Velea - director general  ICECHIM
              Lucia Ilie - cercetator - ICECHIM



marți, 15 noiembrie 2011

Cutremure induse de explozii - se poate vorbi de un razboi geofizic?

Primul seismograf despre care exista informatii a fost construit de un chinez, Zhang Heng, acum 2000 de ani. Avea forma unei urne, cu un pendul in centru, acest aparat a reusit sa inregistreze un seism produs produs in regiunea Shanxi, in anul 138 e.n.
Zhang Heng era si scriitor si pictor renumit in vremea dinstiei Han, a lasat 32 de lucrari stiintifice, dar si in domeniul literar si filosofic.

Invitati: prof. dr. Gheorghe Marmureanu
             dr. ing. Constantin Ionescu - director general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Magurele.



marți, 8 noiembrie 2011

Epopeea casei de la Afumati

Actiunea se petrece in Satul Afumati pe la anul 1910, cand o tanara familie incepe sa isi construiasca o casa.
O casa taraneasca, de chirpici, asa cum se facea la vremea aceea.
Nici prin gand nu le trecea, ca peste 100 de ani, casa lor va constitui obiectul unei transmutari si un experiment in premiera pentru Romania si anume o scanare laser tridimensionala, care a permis o replicare computerizata a casei, cu detalii submilimetrice.
La trei generatii distanta, nepoata celor care au construit initial casa, doamna Dobritoiu, a donat aceasta constructie Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" - Bucuresti.

Invitati: Iulia Anania - responsabil de proiect, biochimist
             Dr. ing. Roxana Radvan - Coordonatoarea Centrului de Excelenta Restaurare prin Tehnici       Optoelectronice, INOE 2000
             Viorel Moise - restaurator

marți, 1 noiembrie 2011

Medicina nucleara - o solutie in tratarea cancerului

Daca de fizica nucleara ati auzit, atunci sa stiti ca exista si medicina nucleara si aceasta reprezinta o solutie in tratarea cancerului.
Chirurgie, chimio-terapie, si radioterapie, sunt cele 3 arme de lupta impotriva unei maladii a carei cauze si tratare se mai cauta inca.
Mai nou, medicina nucleara este cea mai eficienta in diagnosticarea precoce a cancerului.
Ce inseamna "medicina nucleara" ? Cum se foloseste de o ramura a fizicii particulelor ca aplicatie in diagnosticare si tratament? Aflam in minutele care urmeaza.

Invitati: Dr. Raluca Mititelu - medic primar Medicina Nucleara - Vicepresedinte a Societatii Romane de Medicina Nucleara.
             Fiz. Olga Niculescu - membru al Societatii Romane de Medicina Nucleara.


Scurta animatie care explica ce este medicina nucleara

marți, 11 octombrie 2011

Scoala de vara a energiilor inalte

"Daca viteza luminii poate fi depasita, eu imi manancchilotii in direct la o emisiune TV." sete declaratia facuta de profesorul Jim Al-Khalili de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.
Stephen Hawking a spus ca nu se poate pronunta, deocamdata, asupra acestor prime rezultate experimentale de la |CERN , care au afirmat cu entuziasm ca viteza luminii a fost depasita.
S-a spulberat un mit? In antichitate Aristotel ceera un singur punct fix in Univers si promitea ca va rasturna Pamantul cu o parghie. In fizica moderna, Einstein, a lansat Teoria relativitatii, care ne dadea ca siguar doar viteza luminii. La viteza luminii timpul practic sta pe loc, nu mai exista. Ce se intampla la viteze superluminice? Cum mai explicam Universul? Ce modele, ce teorii avem de rezerva? Sunt marile intrebari ale omenirii la acest moment.

Invitati: Dr. fiz. Ioan Ursu - Secretar Stiintific IFIN - HH
              Dr. fiz. Marina Rotaru - cercetator IFIN - HH
              Dr. fiz. Mihai Straticiuc - cercetator IFIN - HH

Rolf Dietrich Heuer Director General CERN- "Sunt mandru ca, anul acesta, am angajat doi tineri romani in staff-ul CERN, unde mai lucreaza in jur de 80 de cercetatori romani."




miercuri, 5 octombrie 2011

Povestea frescelor de la Cotroceni

Povestea frescelor de la Cotroceni se pierde in negura trecutului, spre data de 29 mai 1679, cand, sub ctitoria domnitorului Serban Cantacuzino, incepe zidirea Manastirii Cotroceni.
Dupa zidire, biserica a fost pictata de un renumit zugrav al vremii, Parvu Mutu, un reprezentant al istoriei artei romanesti din secolele al XVII-lea - al XVII-lea.
Din pacate, pictura lui Parvu Mutu s-a pierdut in timpul lucrarilor de refacere a bisericii, de la inceputul secolului al XIX-lea, 1 mai 1806, dupa cum este inscris in pisanie.
Destinul acestui locas nu este unul linistit. La cutremurul din 1977 este grav afectat, iar in anul 1984, la comanda lui Ceausescu, biserica este demolata.



Omagine din anul 1984 in timpul
demolarii


Imagine din timpul extragerii
picturii murale



Imagine din timpul extragerii
picturii murale

Un grup de artisti restauratori reusesc sa salveze bucati importante din fresca bisericii, datata 1806 care au fost depozitate intr-un subsol pana acum 3 ani cand a inceput epopeea restaurarii lor.
Acum cele 49 de fragmente salvate si restaurate se pot vedea in interiorul bisericii de la Palatul Cotroceni.


Invitati: Prof. Dr. Dan Mohanu - Sectia de Conservare Restaurare a Universitatii de Arte Bucuresti.
Restaurator Maria Coltofean - membra a grupului de restaurare.



detasarea stratului de culoare pe hartia facing-ului

consolidarea noului suport, dupa transpunere


indepartarea depunerilor aderente


domnitorul Mihai Racovita- dupa fixare, curatare, integrare cromatica

marți, 28 iunie 2011

DEX-online, ANIVERESEAZA 10 ANI DE LA LANSARE

Totul a inceput in dupaamiaza unei zile de sfarsit de vara. Era 28 august 2001. Soarele scapata pe dupa plopi. In jurul mesei, acoperita cu plus visiniu, ros de coatele atator jucatori, doi tineri incepusera un meci de scrabble.
- Se scrie "pentateuh", cu "h" la urma si nu cu "t"; incepu sa strige agitat, cel blond si scund, simtind ca victoria ii este aproape.
Asa ar putea incepe povestea romantata despre momentul in care pornea epopeea DEX-online. Dictionarul Explicativ al Limbii Romane on line, cuprinde acum 402 522 definitii, din care 815 invatate in ultima luna.
Si apopos - pentateuh - cuvantul folosit drept pretext pentru introducerea mea, are 5 definitii gasite in DEX-online: una din DEX 1998, doua din Dictionarul Ortografic, una din NODEX si inca una din Dictionarul Religios. Pentateuh, cu accent pe ultimul "e", inseamna parte a Bibliei care cuprinde primele 5 carti.
DEX-online a pornit de la visul unei nopti de vara al unui tanar, care a inceput sa transcrie, asa de unul singur si spre folosul tuturor, Dictionarul Explicativ al limbii romane editia 1998.

Invitat: Catalin Francu - initiatorul DEX-online

marți, 21 iunie 2011

ARHEOLOGIA INTERNETULUI - ARTA CA FORMA DE CREATIE STIINTIFICA SI TEHNOLOGICA

Departamentul de Biologie celulara de la Universitatea Harvard invita pe oricine sa prezinte lucrarile bazate pe date stiintifice si/sau cu valoare artistica. “Poate fi orice: de la imagini capturate pe un microscop pana la o pictura in acuarela. Lucrarile vor fi expuse in holurile departamentului. Nu exista limite, Ii incurajam pe oameni sa se apropie de arta cu experimentare si creativitate” Am citat de pe situl Universitatii Harvard.
Un exemplu clasic de artist contemporan care foloseste tehnologia ca mediu de creatie este Eduardo Kac. Artist american nascut la Rio de Janeiro Brazilia. In anul 1997 Kac este prima persoana care si-a montat un microchip in corpul sau in contextul lucrarii sale “Capsula timpului” . Cand a fost intrebat asupra gestului sau, Kac a argumentat ca acela era locul unde sclavii erau cel mai adesea insemnati.
Lucrarea sa “Teleportare intr-un stat necunoscut” consta intr-o instalatie ce cuprinde o planta aflata intr-o camera intunecata, catre care oricine de pe planeta poate trimite lumina prin intermediul unei telecomenzi actionata in internet.

Despre Arheologia internetului si arta ca forma de creatie stiintifica si tehnica vom vorbi in editia de astazi a emisiunii noastre.

Mihaela Ion – redactor sef revista Arte
Matei Sanmihaian – curator Atelier 35
Ionut Branza – absolvent Stiinte Aerospatiale masterand design in Politehnica


marți, 31 mai 2011

CHIMIA SCULPTURII

"Întotdeauna am fost de părere că arta contemporană trebuie să stârnească o reacţie, să atragă atenţia publicului. Sculpturile insolite ale lui Felix Deac se încadrează perfect in acesta definiţie a artei contemporane. Ele stârnesc reacţii.  Felix Deac este doctorand în anul al doilea la Facultatea de Arte “Ioan Andreescu” din Cluj Napoca şi este artistul […]" (Mihaela Ion - Felix Deac Hiperrealismul visceral - Artclue - http://www.artclue.net/tag/mihaela-ion/)

Invitati:
  • Mihaela Ion - redactor sef revista Arte -
    www.initiativedurabile.ro/cultura_si_arta.php


marți, 17 mai 2011

CE MANCAU OAMENII IN NEOLITIC?

Cand intri intr-un muzeu de istorie, primele sali sunt rezervate in mod logic si firesc, celor mai vechi urmeale civilizatiei umane, iar vitrinele cu pietre mai mult sau mai putin slefuite sunt de fapt, colectii de ustensile de bucatarie folosite de gospodinele din epoca neolitica.
Asadar intr-o bucatarie complet utilata cu: vase de lut frumos decorate (civilizatia Gumelnita sau Cucuteni), topoare de piatra, cutite de silex, s.a.m.d. trebuia sa si prepare mancarea.

Invitat: arheozoolog - Adrian Balasescu, Muzeul National de Istorie al Romaniei
http://www.mnir.ro/ro/Departamente/Personal.aspx?IDPersoana=74
statueta feminina - neolitic
unelte din piatra slefuita



obiecte apartinand culturii Cucuteni


marți, 26 aprilie 2011

ANUL INTERNATIONAL AL CHIMIEI

Poate stiti, sau poate nu, celulele corpului nostru sunt capabile sa recunoasca doar substantele chimice care polarizeaza levogir (adica spre stanga). O observatie interesanta daca ne gandim la eficienta medicamentelor, spre exemplu. Medicamentele, extractele de plante, substantele farmaceutice sunt active in organismul uman, ca urmare interactioneaza si au efecte terapeutice numai in cazul in  care sunt polarizate spre stanga. In caz contrar medicamentul este inactiv si poate avea cel mult un efect placebo.

Mi-am propus sa vorbim astazi despre Anul International al Chimiei, prin chiar glasul chimiei.

Invitati:
  • Dr. chim. -  Rodica Mariana Ion - ICECHIM
  • Dr. chim - Andrei Sarbu - ICECHIM

Imaginea unui strat de grafen, marita de 5000 de ori cu un microscop electronic.



marți, 19 aprilie 2011

PREZENTA ROMANIEI LA TARGUL DE TEHNOLOGIE INDUSTRIALA DE LA HANOVRA

Hanover Messe, cel mai mare targ de tehnologie industriala din lume, a fost infiintat in anul 1947. Initial se adresa producatorilor germani de tehnologie, cu timpul s-a internationalizat si cuprinde astazi 27 de hale si o suprafata de
1 000 000 mp.
Participarea germana a ramas cea mai puternica prezenta, in acest an a fost urmata de China, Italia, Franta, Turcia si Elvetia.
Standul romanesc a reunit 15 institute de cercetare si firme inovative, care au prezentat peste 30 de produse, echipamente si tehnologii.

Invitati:
  • Dr. ing. Gimi Rimbu - Adj. Departamentului de eficienta energetica - ICPE-CA
  • Dr. fiz. Mihai Varlaam - Directorul Centrului National de Hidrogen - al Institutului pentru Tehnologii Criogenice si Izotopi - Ramnicu Valcea.
  • Dumitru Panculescu - Presedintele Fundatiei Pancuantic.

marți, 29 martie 2011

PRIMA SECTIE DE DESIGN DE LA UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI

In toamna anului 2010 au inceput studiile de design de produs, primii studenti.
Facultatea de Mecanica si Mecatronica din Politehnica Bucuresteana a infiintat o sectie de design industrial.

Invitati: conf. univ Gina Stoica
              prof. dr. Tudor Prisecaru - decanul Facultatii de Mecanica si Mecatronica, Politehnica Bucuresti.



marți, 22 martie 2011

MECANICA FLUIDELOR IN APLICATII BIOMEDICALE

Un studiu realizat la Harvard arata ca riscul de a avea boli cardiovasculare poate fi redus cu pana la 83% daca ai obiceiuri de viata sanatoase, adica: sa nu fumezi, sa bei in fiecare zi o jumatate de pahar cu vin, sa faci zilnic 30 de minute de activitati fizice usoare, sa mentii o greutate sanatoasa, sa te hranesti sanatos (mai putine grasimi animale, mai multe fibre, mai multi acizi grasi omega 3 si fosfati, mai putin zahar).
Si daca totusi ajungi sa ai nevoie de un stent, se pare ca nu este de neglijat ora la care se executa interventia.

Invitati: Sandor Bernad - Cercetator  grad 2, Academia Romana, Filiala Timisoara - Centrul de Cercetari Tehnice si Avansate.
              Sebastian Muntean - cercetator grad 1, Academia Romana, Filiala Timisoara - Centrul de Cercetari Tehnice si Avansate.



marți, 15 martie 2011

CAPTAREA SI STOCAREA CO2 IN STRUCTURI GEOLOGICE

Termocentrala de la Turceni, impreuna cu intreg complexul energetic din Oltenia: Rovinari-Craiova, constituiecea mai importanta sursa de dioxid de Carbon de provenienta industriala.
Ca urmare a unei directive europene de reducere a poluarii cu CO2, a fost lansat un proiect care aplica tehnologia de captare a CO2 si introducerea lui in structuri geologice adanci.

Invitati: Cristina Ion - consilier al Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri.
              Claudia Tomescu - Coordonator tehnic al proiectului, Institutul de Studii si Proiectari Energetice.
              Constantin Sava - Director de Proiecte stocare si captare geologica a CO2, Seful Departamentului de Geofizica de la Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina.



marți, 22 februarie 2011

BIOREACTOR COMANDAT DE LA DISTANTA

Natura a "inventat" procese prin care materia vie inmagazineaza minerale si vitamine, pe care omul, a observat ca daca le consuma, va fi mai sanatos, mai viguros.
Cercetatorii au folosit acest potential al naturii si si-au pus intrebarea daca nu ar fi bine sa "ajute" natura si sa imbogateasca in vitamine, minerale, nutrienti, ceea ce natura produce in mod firesc.
Asa au aparut nutraceuticele.

Invitat: Prof. dr. Lucian Gabriel Radu - Directorul Centrului de Bioanalize, Institutul de Stiinte Biologice


marți, 15 februarie 2011

CE SECRET ASCUNDE PIELEA DE PESTE?

In China exista o comunitate numita "Tribul pieilor de peste". Este un grup etnic al carui teritoriu se desfasoara in lungul fluviilor Heilongjiang, Songhuajiang si Wusuli.
In vremurile stravechi traiau din pescuit, nu numai pentru ca isi preparau hrana din peste dar isi faceau chiar si haine din pielea acestor vietuitoare ale apelor. De aici si numele tribului lor. De asemenea casele lor erau acoperite cu piele de peste, barcile lor erau din piele de peste, obiectele vestimentare erau din piele de peste. Hainele erau moi, suple si rezistente iar cele imbracate la ceremonii purtau podoabe si decoratiuni.


Un colectiv de cercetatori de la  Sucursala Incaltaminte si Pielarie a Instititutului de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, se ocupa de studiul proprietatilor acestui tip de material considerat deseu in industria alimentara si de prelucrare a pestelui.

Invitati: Dr. ing. Carmen Gaidau
              Dr. ing. Lucretia Miu


 
            


marți, 8 februarie 2011

PRESTIGIU SI PUTERE

Determinarea originii geologice a chihlimbarului gasit in siturile arheologice din Romania.

"Pentru societăţile arhaice şi antice podoabele exprimau mai mult decât ar fi tentat un contemporan să creadă. În fapt, conţinutul mesajului social al podoabelor nu s-a schimbat prea mult. Dincolo de efectul decorativ, etalarea publică a unei podoabe semnalizează apartenenţa persoanei la un anume grup cultural, definibil printr-un anume standing material, o grupă sexuală şi de vârstă şi, adeseori, o anume origine etnică."

http://www.romanit.ro/
 Invitati: Dr. in arheologie Eugen Silviu Teodor, Seful Departamentului de Informatica al Muzeului National de Istorie al Romaniei 

Drd. Marian Vargolici, cercetator IRASM-Centrul de Iradieri Multiple, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Horia Hulubei, Magurele

Linkuri la filmele cu implicarea Centrului IRASM in conservare/restaurare/caracterizare patrimoniu cultural:
Nuclear Science Preserves Art
http://www.youtube.com/watch?v=LKtxusga8UU
The Sound Reborn Through Light
http://www.youtube.com/watch?v=r_hCEmwZYCk
Restoring the Past Preserving the Future by Nuclear Technologies
http://www.youtube.com/watch?v=Qmd1a2OLIMY


 

marți, 1 februarie 2011

DETECTIVII DIN LABORATOR

Analize fizico-chimice utilizate in criminalistica
Invitat: Comisar sef Maria Georgeta Stoian, Seful Laboratorului de Aalize Fizico-chimice din cadrul Institutului de Criminalistica, IGP