marți, 28 iunie 2011

DEX-online, ANIVERESEAZA 10 ANI DE LA LANSARE

Totul a inceput in dupaamiaza unei zile de sfarsit de vara. Era 28 august 2001. Soarele scapata pe dupa plopi. In jurul mesei, acoperita cu plus visiniu, ros de coatele atator jucatori, doi tineri incepusera un meci de scrabble.
- Se scrie "pentateuh", cu "h" la urma si nu cu "t"; incepu sa strige agitat, cel blond si scund, simtind ca victoria ii este aproape.
Asa ar putea incepe povestea romantata despre momentul in care pornea epopeea DEX-online. Dictionarul Explicativ al Limbii Romane on line, cuprinde acum 402 522 definitii, din care 815 invatate in ultima luna.
Si apopos - pentateuh - cuvantul folosit drept pretext pentru introducerea mea, are 5 definitii gasite in DEX-online: una din DEX 1998, doua din Dictionarul Ortografic, una din NODEX si inca una din Dictionarul Religios. Pentateuh, cu accent pe ultimul "e", inseamna parte a Bibliei care cuprinde primele 5 carti.
DEX-online a pornit de la visul unei nopti de vara al unui tanar, care a inceput sa transcrie, asa de unul singur si spre folosul tuturor, Dictionarul Explicativ al limbii romane editia 1998.

Invitat: Catalin Francu - initiatorul DEX-online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu