marți, 21 iunie 2011

ARHEOLOGIA INTERNETULUI - ARTA CA FORMA DE CREATIE STIINTIFICA SI TEHNOLOGICA

Departamentul de Biologie celulara de la Universitatea Harvard invita pe oricine sa prezinte lucrarile bazate pe date stiintifice si/sau cu valoare artistica. “Poate fi orice: de la imagini capturate pe un microscop pana la o pictura in acuarela. Lucrarile vor fi expuse in holurile departamentului. Nu exista limite, Ii incurajam pe oameni sa se apropie de arta cu experimentare si creativitate” Am citat de pe situl Universitatii Harvard.
Un exemplu clasic de artist contemporan care foloseste tehnologia ca mediu de creatie este Eduardo Kac. Artist american nascut la Rio de Janeiro Brazilia. In anul 1997 Kac este prima persoana care si-a montat un microchip in corpul sau in contextul lucrarii sale “Capsula timpului” . Cand a fost intrebat asupra gestului sau, Kac a argumentat ca acela era locul unde sclavii erau cel mai adesea insemnati.
Lucrarea sa “Teleportare intr-un stat necunoscut” consta intr-o instalatie ce cuprinde o planta aflata intr-o camera intunecata, catre care oricine de pe planeta poate trimite lumina prin intermediul unei telecomenzi actionata in internet.

Despre Arheologia internetului si arta ca forma de creatie stiintifica si tehnica vom vorbi in editia de astazi a emisiunii noastre.

Mihaela Ion – redactor sef revista Arte
Matei Sanmihaian – curator Atelier 35
Ionut Branza – absolvent Stiinte Aerospatiale masterand design in Politehnica


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu