marți, 13 decembrie 2011

Chimia picturii


"Eu, printul Stefan, prin voia Domnului conducator al Moldovei, fiu al printului Bogdan, a inceput a construi aceasta fundatie a Manastirii Voronet dedicata Sfantului si Adoratului si Marelui Martir si Victorios Gheorghe, anul 1488, luna lui mai, ziua 26, in lunea de dupa Pogorarea Sfantului duh si terminata in acelasi an, in luna lui septembrie 14."




Biserica manastirii Voronet - peretele de sud
 Textul arata ca biserica a fost construita in mai putin de 4 luni. Este de remarcat profesionalismul constructorilor de la acea vreme.
Biserica actuala, este construita pe asezamantul vechii biserici de lemn, ale carei ramasite nu se stie de cand dateaza.

Biserica manastirii Voronet, este probabil cea mai cunoscuta si mediatizata din Romania. Si-a castigat acest loc in clasament datorita picturilor exterioare care au culori si o luminozitate care le particularizeaza.


Azurit - celebrul albastru de Voronet

In afara de aceste caracteristici, biserica manastirii Voronet este prima careia i s-au aplicat analize chimice ale stratului pictural, in vederea restaurarii.
O alta premiera care se leaga de Voronet, este faptul ca primul chimist roman care a deschis acest drum in procesul de restaurare este invitatul emisiunii Planeta Radio - Stiinta la ea acasa, domnul Ioan Istudor.


Invitati: Ioan Istudor - chimist
              Dr. in. Roxana Radvan - manager al Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice, INOE 2000, Magurele



Ioan Istudor - langa peretele de sud al bisericii Voronet.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu