marți, 11 octombrie 2011

Scoala de vara a energiilor inalte

"Daca viteza luminii poate fi depasita, eu imi manancchilotii in direct la o emisiune TV." sete declaratia facuta de profesorul Jim Al-Khalili de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.
Stephen Hawking a spus ca nu se poate pronunta, deocamdata, asupra acestor prime rezultate experimentale de la |CERN , care au afirmat cu entuziasm ca viteza luminii a fost depasita.
S-a spulberat un mit? In antichitate Aristotel ceera un singur punct fix in Univers si promitea ca va rasturna Pamantul cu o parghie. In fizica moderna, Einstein, a lansat Teoria relativitatii, care ne dadea ca siguar doar viteza luminii. La viteza luminii timpul practic sta pe loc, nu mai exista. Ce se intampla la viteze superluminice? Cum mai explicam Universul? Ce modele, ce teorii avem de rezerva? Sunt marile intrebari ale omenirii la acest moment.

Invitati: Dr. fiz. Ioan Ursu - Secretar Stiintific IFIN - HH
              Dr. fiz. Marina Rotaru - cercetator IFIN - HH
              Dr. fiz. Mihai Straticiuc - cercetator IFIN - HH

Rolf Dietrich Heuer Director General CERN- "Sunt mandru ca, anul acesta, am angajat doi tineri romani in staff-ul CERN, unde mai lucreaza in jur de 80 de cercetatori romani."




Un comentariu: