marți, 8 ianuarie 2013

Inginerie biomedicala

Putina lume stie ce inseamna inginerie biomedicala sau ce face un inginer clinic, dar putem sa intuim ca terapia care se bazeaza pe particule directionate, sau minicamerele de filmat de dimensiunea unei pilule, care detecteaza cancerul de instestin, sau sistemele chirurgicale robotizate, necesita cunostinte aprofundate atat din zona inginereasca, tehnica, dar si din zona medicala.
Ingineria clinica si bioingineria medicala sunt doua meserii care nu existau in nomenclatorul ocupatiilor pana in anul 2000. La momentul acesta, managerii din sistemul public de sanatate se gandesc cu seriozitate ca intretinerea aparaturii tehnice medicale ar trebui incredintata unui departament intern spitalelor sau clinicilor si sa se renunte la sistemul de service externalizat. O statistica recenta arata ca doar 3% din joburile ne-medicale, din sistemul de sanatate, apartin inginerilor biomedicali.
Tema emisiunii de astazi este Inginerie biomedicala si am invitat un inginer cu preocupari in acest domeniu transdisciplinar, de la care o sa aflam despre materiale ceramice biocompatibile folosite pentru reconstructii ososase, un specialist in resurse umane pentru domeniul medical de la care vrem sa aflam care este piata muncii intr-o meserie veche de doar 12 ani si doi viitori cercetatori, care au demarat un proiect precoce, de studiu al paianjenilor si al panzei produse de ei. Mica lor cercetare a condus la ideea ca adezivul glicoproteic din panza de paianjen va revolutiona industria automobilelor, mai precis, sistemul de franare.

Invitati: dr. ing. Mircea Ignat seful Departamentului Micro si nano electrotehnologii, ICPECA
Laura Boboc - manager resurse umane, GRAL Medical
Alexandru Glontaru si Stefan Iov - elevi in clasa a X-a la Colegiul National Tudor Vianu, Bucuresti

2 comentarii:

  1. CINE ne poate spune ceva concret despre cariera Prof. Mircea Mihăilescu în domeniul ingineriei biomedicale ? A fost Mircea Mihăilescu propus pentru Premiul Nobel ? CINE este acest personaj - care susține că are leacul tuturor durerilor în 8 minute? ESTE UNUL DIN SPECIALIȘTII DV. DE TOP ? Rugăm răspuns ! 358 de Pacienți Sceptici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog prezentati păreri ale specialiștilor competenți despre branțurile Biomagnetice invenție a prof.Mircea Mihăilescu. Va mulțumesc.

      Ștergere