marți, 22 ianuarie 2013

Stiinta si tehnologia in arta experimentala - Bienala de gravura experimentala 2012

ATLAS este un experiment de fizica particulelor care se desfasoara la CERN, cel mai mare si mai indraznet accelerator de particule. Trufia cercetatorilor merge pana acolo incat isi doresc sa deconspire marile secrete ale Universului: care este originea masei, daca spatiul are dimensiuni suplimentare, daca cele 4 forte fundamentale pot fi compuse intr-una singura (gravitati, forta electromagnetica, forta tare si forta slaba care tin laolalta elementele unui atom) dar si dovezi ale materiei intunecate din Univers.
Detectorul de particule ATLAS, este o cosntructie uriasa si impresionanta. Este o instalatie in forma de cilindru orizontal, cu un diametru de 25 de metri si o lungime de 46 metri. Te trimite cu gandul la butaforiile din filemele Star Trek sau Razboiul Stelelor, dar ATLAS exista si acolo lucreaza peste 3000 de specialisti din care aproape 100 sunt romani.
Am facut aceasta introducere pentru ca recent am fost la Bienala Internationala de gravura experimentala, expozitia de la Galeria Victoria Art Center, unde o artista de origine poloneza - Izabela Gustovska - a expus un video (grafica generata pe computer) cu imagini din detectorul de particule ATLAS de la CERN.
Asa am ajuns sa va introduc astazi, din nou, in zona crepusculara dintre stiinta, tehnologie si arta.

Invitati: Olivia Nitis - dr. in arte plastice, curator
Cosmina Chituc - curator
Ciprian Ciuclea - artist directorul Bienalei Internationale de Gravura Experimentala, 2012
Jean Eugen - artist plastic, unul din fondatorii Square Media

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu