marți, 29 ianuarie 2013

Turmele de dinozauri de la Anina

Va invit intr-o calatorie prin Banat, in zona Aninei, al doilea oras ca importanta economica din Muntii Banatului.
Inainte de 1990 Anina era vestita pentru termocentrala care functiona cu sisturile bituminoase din imprejurimi. O instalatie foarte poluanta la care s-a renuntat. Era de notorietate ca siturile banatene erau foarte putin bituminoase si ca urmare se aducea combustibil suplimentar pentru functionarea centralei.
Se spune ca piesa de rezistenta a Aninei este trenul si este considerata cea mai spectaculoasa cale ferata din Romania. Cei 33 de kilometri, care fac legatura intre Anina si Oravita, au fost construiti in perioada Imperiului Austro-Ungar. In sectorul Anina - Ciudanovita se traverseaza nu mai putin de 10 viaducte si 14 tunele. Conductorul are grija sa anunte calatorii curiosi, sa nu scoata capul pe fereastra pentru ca trenul trece la doar cativa centimetri de peretii tunelului.
Sunt doar cateva obiective care ar putea sa va starneasca curiozitatea de a vizita un judet ocupat in proportie de peste 70% de munti, predominant calcarosi, judetul caras-Severin, in care exista deja 5 arii naturale protejate: Parcul national Semenic-Cheile carasului, Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, Parcul Natural Portile de Fier, Parcul Natural Domogled Valea Cernei, Parcul natural Situl Natura 2000-Muntii Tarcu.
Si in curand, Geoparcul care va proteja situl paleontologica cu turmele de dinozauri de la Anina se va adauga acestei liste.
Despre acesta din urma vom vorbi in emisiunea de azi cu invitatul meu Mihai Popa doctor in geologie, conf. univ. la Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti.

Invitat: dr. geol. Mihai Popa - conf. univ. la Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu