marți, 18 decembrie 2012

Biochimia alimentara - ce si cum mancam ca sa nu ne ingrasam?

Va invit la un moment in care sa va concentrati putin asupra starii dumneavoastra emotionale.
Sunteti calm? Satisfacut? Sa zicem pe scurt, sunteti fericit?
In cazul unui raspuns afirmativ iata care este motivatia, in cazul in care va gandeati la altceva: insemna ca serotonina, endorfinele si dopamina sunt in cantitati corespunzatoare pentru a va asigura starea de fericire.
Cercetatorii, desigur, pentru ca ei se ocupa de masuratori, cantariri si experimente si nu de emotii sau placere (decat in masura in care ei insisi ca oameni, le traiesc), asadar cercetatorii, au ajuns la concluzia ca atunci cand aceste substante Nu sunt disponibile in organism atunci cand sunt necesare, creierul va transmite un impuls sub forma unei pofte exacerbate de un aliment care sa poata produce substanta in deficit.
O cantitate suficienta de srotonina in sange provoaca starea de satietate, de reducere a apetitului.
Endorfinele sunt niste opiacee prezente la nivel cerebral, care produc senzatia de placere intensa. Alimentele cu continut mare de zaharuri si grasimi elibereaza endorfine.
Si nu in cele din urma, se pare ca dopamina ne tine conectati la realitate. este un neurotransmitator care mareste constientizarea realitatii. Unii cercetatori sustin ca o dieta hiperproteica creste productia de dopamina, dar in acelasi timp poate scadea nivelul serotoninei. Asadar suntem conectati la realitate dar suntem si mai putin calmi, mai nelinistiti si cu mai multa pofta de dulciuri.
Daca v-am starnit interesul ramaneti alaturi de noi ca sa aflati: Ce? si cum? sa mancam ca sa nu ne ingrasam. Care sunt mecanismele fizico-chimice care se produc in organism?

Invitat: dr. biochimie Florin Oancea - dir. stiintific ICECHIM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu