"Arta este: fie plagiat, fie este revolutie", asa afirma Paul gaugain inainte de sfarsitul secolului al XIX-lea.
Daca arta contemporana este o revolutie, aceasta este O intrebare, dar nu despre acest lucru vom vorbi astazi, ci despre materialele si tehnicile neconventionale utilizate in exprimarea artistica contemporana si in egala masura despre interesul starnit in randul cercetatorilor preocupati de restaurarea artei. Ceea ce astazi apare ca noutate pe simeze, va intra inevitabil, intr-un proces de degradare, o data cu trecerea timpului si peste 20-30-50 de ani, va trebui restaurat.
Dar cum restaurezi o lucrare pictat cu mustar, cenusa si praf a lui Nicoale Comanescu, sau una pictata cu cacao, la modul cel mai propriu, de Valeriu Mladin, sau pictura plasmatica, cum si-a intitulat Francisc Chiuariu picturile pe backlit (un suport PVC folosit mai cu seama pentru reclamele luminoase).
Invitatii mei de astazi: unul artist, unul cercetator in tehnica laserilor s-au gandit la acest parteneriat intre stiinta si arta. Inceputul acestei colaborari profesionale il puteti viziona la Galeria Caminul Artei, unde se afla expuse o serie de lucrari, ale unor cunoscuti artisti contemporani, alaturi de care puteti afla tehnici si posibilitati de analiza ale materialelor folosite in lucrarile de pe simeze.
Invitati: Roxana Radvan- seful Centrului de Restaurare prin Tehnici Optoelectronice al Institutului de Optoelectronica INOE 2000, Magurele,
Alexandru Radvan - artist plastic, asistent universitar la Departamentul Pictura, Universitatea de Arta Bucuresti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu