marți, 15 mai 2012

Elicopter englezesc cu motor electric romanesc

Pe la mijlocul anilor 1500, inventatorul italian Leonardo da Vinci, facea primele desene pentru un ornithopter, masina zburatoare. O constructie din lemn cu o elice uriasa, orizontala, deasupra acestei structuri.
Specialistii spun ca acest desen a inspirat elicopterul modern de azi.
La un an dupa succesul sau cu primul balon cu aer cald, care s-a ridicat de la sol in 1784, naturalistul francez Launoy, ajutat de mecanicul Bienvenu, au construit o mica jucarie dotata cu 2 elice care se roteau in plan orizontal si acre era capabila sa zboare pret de cativa metri.
Dar adevartul "parinte" al elicopterului modern este considerat Igor Sikorsky, pionier al aviatiei. El este cel care a proiectat primul aparat de zbor multi motor cu aripi fixe (Russky Vityaz), in anul 1913 si primul avion de linie (Ilia Muromets) in 1914.
Dupa emigrarea lui in SUA (1919) a fondat Sikorsky Aircraft Corporation (adica o fabrica de avioane) si compania de zboruri Pan American.
In 1939, Igor Sikorsky proiecteaza si construieste primul elicopter american (Vought Sikorsky VS 300) pe care il modifica ulterior si 3 ani mai tarziu (1942) va fi primul elicopter produs in serie.
Tot in istoria elicopterelor este scris si numele lui Paul Cornu, care a pilotat un elicopter proiectat de el in 1907, dar proiectul nu a fost viabil.

Universitatea Politehnica din Bucuresti face parte dintr-un consortiu care va construi, in Marea Britanie, un elicopter cu motor electric, este vorba de motorul care actioneaza elicea din coada elicopterului si nu motorul principal.

Invitat: prof. dr. ing. Valentin Navrapescu - Decan al Facultatii de Inginerie Electrica, Universitatea Politehniac Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu