Daca doriti sa "dati la stiuca", dupa cum se exprima pescarii si ajungeti la Jurilovca, sau daca pur si simplu va propuneti o calatorie prin Dobrogea in aceasta vara, va invit sa fiti cu luare aminte la editia noastra de astzi, pentru ca prezentam cateva locuri celebre, care au atras atentia cercetatorilor, nu numai romani dar si francezi.
Bunaoara Cetatea Arganum sau Orgame, dupa numele grecesc, este cea mai veche localitate atestata documentar pe teritoriul Romaniei, la concurenta cu cetatea Histria, ambele datate sec 6 inaintea erei noastre.
Pestera La Adam, este clasata in topul pesterilor din Europa. Aici s-a gasit un molar apartinand lui Homo Sapiens Fossilis, care a trait cu 100 000 de ani in urma, dar si 60 de specii de animale cuaternare si 80 de specii jurasice.
Pestera Movile, care in cei 200 de metri de galerii adaposteste 35 de specii endemice nemaiintalnite in vreo pestera din Romania. Numai in pestera Mamouth din SUA s-au mai gasit atate specii noi, dar aceea are 550 km si nu doar 200 m.
Sunt doar 3 obiective de interes stiintific aflate in Dobrogea.
Am ales acest subiect de discutie pentru ca la sfarsitul saptamanii trecute a fost deschisa o expozitie gazduita de 3 muzee simultan: Muzeul National de Geologie, Muzeul National de Istorie Naturala, Grigore Antipa si Muzeul Taranului Roman. Expozitia se numeste "Dobrogea intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului". Expozitia reflecta istoria colaborarii Franco - Romane intre cercetatori din diferite domenii, intr-un spatiu determinat, acela al Dobrogei.
Invitati: prof. Jean Paul Saint Martin - paleontolog la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris, coordonatorul acestei expozitii
Simona Saint Martin - micropaleontolog, curatorul expozitiei
Antoneta Seghedi - geolog, GEOECOMAR
Vasilica Lungu - arheolog - cercetator la Institutul de Studii Sud Est Europene si Institutul de Arheologie Vasile Parvan, Bucuresti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu