marți, 9 aprilie 2013

Primul laborator de datare cu Carbon 14, din Romania, a fost lansat la IFIN - HH

Cine pune la indoiala rezultatele pe care le ofera stiinta? Cati dintre noi nu acceptam fara rezerve concluziile cercetaorilor, care aduc dovezi de netagaduit in ce priveste varsta vreunui artefact din vechime, sau chiar a vreunei fosile, resturi vegetale sau animale? Cine poate contrazice un adevar spus asa: datarea cu Carbon 14 arata o varsta de 7000 de ani a nu stiu carui sit arheologic? Asadar luam drept litera de ege un astfel de rezultat, dar stim foarte putin despre ce inseamna "datarea cu radiocarbon" ca metoda de stabilire a vechimii unor obiecte arheologice.
Daca auziti ca un obiect a fost datat cu o varsta mai mare de 60 000 de ani prin metoda C14, clar este vorba despre o eroare de intelegere.

Invitati: dr. fiz. Livius Trache - dir. stiintific , Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Horia Hulubei, Magurele.
Dan Stefan - arheolog, geofizician, cercetator afiliat la Centrul de Tracologie al Institutului de Arheologie Vasile Parvan al Academiei Romane, Bucuresti.

3 comentarii:

  1. AS DORI SA STIU DACA PERSOANELE FIZICE AU ACCES LA IDENTIFICAREA UNOR OBIECTE PERSONALE SI CE PRET AR AVEA O ASTFEL DE PROCEDURA
    CONCRET:AM O VIOARA FOARTE VECHE,DESPRE CARE SE CREDE CA AR FI GUARNIERI SI ARE UN SUNET APRECIAT DE CUNOSCATORI CA FIIND ANGELIC;AS DORI SA STIU DACA POT BENEFICIA DE DATAREA CU C14 PENTRU DETERMINAREA ANULUI DE FABRICATIE AL INSTRUMENTULUI MUZCAL

    RăspundețiȘtergere
  2. cum pot afla adresa laboratorului de datare cu radiocarbon sau un numar de telefon?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru datari cu radiocarbon ne gasiti la tandem.nipne.ro sau la 021/4042329

    Va asteptam

    RăspundețiȘtergere