marți, 23 aprilie 2013

Emisiile naturale de gaz metan conduc la schimbari climatice ale planetei.

S-a constatat ca daca atmosfera ar fi perfect transparenta, in absenta totala a asa zisilor factori poluanti si a controversatului efect de sera, temperatura superficiala a Pamantului ar fi de numai -18 grade Celsius. Dar, bioxidul de Carbon, vaporii de apa, gazul metan si alte elemente din aer, absorb o cantitate importanta de radiatie infrarosie emisa de suprafata terestra, limitand astfel difuzarea ei in spatiul cosmic.
Datorita acestui proces natural, efectul de sera, face ca temperatura medie la suprafata solului sa fie de +15 grade Celsius. Fara efectul de sera, Pamantul ar fi un desert de gheata.
Este important de precizat ca in acest rationament nu a fost deloc inclusa activitatea omului si poluarea produsa de industrializare.
Asadar se naste intrebarea legitima: Este omul cauza incalzirii globale?
Gazul metan este cel mai important gaz cu efect de sera, dupa bioxidul de Carbon. Concentratiile sale din atmosfera, desi scazute, sunt de 20 de ori mai eficiente decat gazul carbonic, in ce priveste captarea caldurii solare. Oamenii de stiinta au constatat concentratii importante de metan la suprafata oceanului, in special in zonele in care apar bucati de gheata.

Invitat: dr. geof. Gabriel Ion - Seful departamentului Seismoacustica, Geoecomar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu