marți, 16 aprilie 2013

Expeditie de prospectare pentru carbune in Bazinul Dombas organizata si finantata de Anatol Demidoff

Anatol Nicolaevitch Demidoff s-a nascut la Sanct Petersburg in 1813, in familia unor industriasi rusi, care pentru meritele lor de ordin economic au primit rang nobiliar. In 1840, contele rus Anatol Nicolaevitch Demidoff devine print italian de Santo Donato.
In 1837, cand avea doar 24 de ani, organizeaza o expeditie de prospectiune pentru carbune. Porneste de la Paris, impreuna cu o intreaga echipa de specialisti: geologi, ingineri de mine, un medic, un biolog, un desenator. Traverseaza Europa, trece prin Tarile Romane si ajunge in Crimeea. Pe drum colecteaza probe, informatii, desene, schite, care in anii urmatori acestei expeditii se vor concretiza in 4 volume plus un album cu aproape 100 de planse litografiate si colorate in acuarela, harti, sectiuni geologice, o intreaga opera de arta stiintifica de "cercetare in domeniul privat" am spune noi in termenii de astazi.
Invitat: Tudor Berza, geologul pornit pe urmele lui Demidoff, in sens invers, catre Paris, pentru a descoperi cartile publicate de Demidoff, fara sa stie, la vremea aceea, ca Biblioteca Academiei Romane detine seria completa a celor 4 volume si albumul de planse, publicate dupa expeditie.
Harta geologica a Dunarii de Jos.

Invitat: dr. geolog Tudor Berza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu