marți, 18 septembrie 2012

Manuscrisele bizantine miniate de la Biblioteca Academiei Romane, acum pe internet

"Bizantul" este un termen relativ recent, necunoscut celor care au trait vremurile de glorie ale Imperiului Roman de Rasarit. Numele original al Imperiului, in limba greaca era Romagna, sau Basileia Romaion - o traducere din limba latina pentru Imperium Romanorum.
Termenul de Imperiu Bizantin a fost inventat in anul 1557, la aproape un secol dupa caderea Constantinopolelui.
Dupa caderea Imperiului Roman de Rasarit, un alt imperiu i-a urmat si astfel, arta bizantina a mai supravietuit inca trei secole.
Un important atelier de arta greaca s-a dezvoltat la Venetia, in jurul bisericii Sfantul Gheorghe. Printr-unul din aceste ateliere a trecut si un tanar cretan menit sa ajunga o celebritate. El se numea Domenikos Theotokopoulos dar a intrat in istoria artei ca El Greco - ultimul dintre marii pictori bizantini.
Am facut aceasta introducere pentru a trasa cadrul istoric in care cartile erau sub forma de manuscris, pe hartie sau pergament, de obicei decorate cu picturi minateurale si litere maiestrit caligrafiate.
Cateva bijuterii de acest fel exista si in patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane si acum pot fi gasite si pe internet.

Invitat: Gabriela Dumitrescu - sef Serviciu Manuscrise, Biblioteca Academiei Romane.
             Delia Oprea - Departamentul e-learning SIVECO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu