marți, 20 martie 2012

Unde ne aflam la 35 de ani de la cutremurul din 1977 - Ce se aplica si ce nu, in constructiile civile

In orasul L'Aquila, Italia, sase seisomologi si un functionar public au fost trimisi in judecata ca sa raspunda pentru victimele produse in timpul unor seisme.
Justitia ii acuza, nu pentru ca s-au produs cutremurele si nici ca nu le-au prezis, ci pentru ca nu au luat masurile necesare pentru ca oamenii sa fie protejati de riscuri, constructiile sa rziste la pericole, instalatiile sa fie cat mai putin afectate.
Toate acestea pentru ca un seism cu magnitudine 6,3 a produs moartea a 300 de persoane si ranirea altor 1500. (ziare.com)
In ce ne priveste pe noi bucurestenii, la un cutremur de peste 7 grade Richter, ca cel din 1977, 65 000 si-ar pierde viata si aproape 40 000 vor fi raniti in diferite grade, iar 95 000 vor ramane captivi sub daramaturi. Din cele 1205 imobile expertizate, doar 20 sunt reabilitate. Aproape jumatate din cladirile  cu risc seismic de grad I sunt cu minim 4 etaje. In conditiile in care s-ar aplica prevederile actelor normative de reabilitare, intreaga actiune ar dura peste 50 de ani si ar costa atat de mult, cat autoritatile locale nu au.


Invitat: dr. ing. Sever Georgescu - Director Stiintific, Laboratorul de Evaluare a Riscului Seismic si Actiuni in Constructii, INCERC-Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu