marți, 27 martie 2012

Cat ne costa independenta energetica

Povestea insulei Samso, Insula vantului, o insula independenta energetic, din marile Danemarcei.
Acum mai bine de 12 ani, insula din stramtoarea Kattegat era dependenta in totalitate de petrolul si de carbunii importati de pe continent. Zece turbine eoliene si 11 mori de vant, aflate pe insula, au fost ridicate din bani locali. In momentul de fata 100% din electricitatea insulei provine din energia eoliana la fel si 75% din caldura.
Soren Hermansen, cel care a lansat acest proiect revolutionar, declara "Avem vant puternic ce matura aceasta insula, insa nu toata lumea doreste sa aiba o turbina eoliana in spatele casei" Tot el spunea "Trebuie sa construiesti povesti ecologice de succes si lumea te va urma in efortul pe care il faci".

Vom aborda din nou tema independentei energetice, la sugestia unei ascultatoare a emisiunii noastre, doamna Adraia Furnica Gheorghiescu, arhitecta de profesie, care locuieste la Iasi. Domnia sa ne-a scris ca este interesata de panourile fotovoltaice si turbina sferica, inventate de domnul Cristian Lungu. Asa ca iata-ne din nlu la microfonul Radio Romania Cultural vorbind despre cat ne costa independenta energetica.

Invitati: Cristian Lungu - inventator
             Adraia Furnica Gheorghiescu - arhitect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu