marți, 13 martie 2012

Resursele din Marea Neagra - Foraje marine in apa adanca

Inca din anii 1960, cercetatorii rusi au avut curiozitatea sa afle ce se afla in scoarta Pamantului la adancimi mari.
Pe 24 mai 1970, a inceput saparea celei mai adanci gauri de foraj, in Pensinsula Kola. Adancimea maxima proiectata era de 15 000 m, adica 15 km in adancurile pamantului.
Noua ani mai tarziu, forajul depasea cu 2,5 km recordul mondial de adancime, detinut de un foraj din Oklahoma, Statele Unite. Experimentul s-a oprit la 12 066 m adancime, pentru ca in anul 1984 s-a produs un accident dezamagitor: 5000 de metri de teava de foraj s-au rupt si au ramas blocati in adancuri.
Gorapa a atins limita de 12 262 m  in anul 1989. Asadar, aproape 20 de ani au fost necesari sa se ajunga la aceasta performanta. La 12 km adancime temperatura este de 180 grade Celsius, calculele specialistilor spun ca la 15 km temperatura ar putea ajunge la 300 de grade Celsius, ceea ce ar fi facut imposibila functionarea aparatelor.
Groapa de foraj de la Kola a penetrat aproape 1/3 din scoarta continentala baltica si a reprezentat un succes tehnologic.
Statele Unite au inceput un proiect asemanator care intentiona sa penetreze scoarta de sub Oceanul Pacific, langa Mexic. Proiectul numit Mohole a fost oprit, din nefericire, din lipsa de fonduri in anul 1966. In schimb acest esec a inspirat succsele "Proiectul de Foraj Marin" , "Proiectul de Foraj Oceanic" si recentul "Program Integrat de Foraj Oceanic".
Potrivit unui comunicat transmis Bursei acum cateva saptamani, in Marea Neagra se desfasoara un proiect unic in Romania: explorarea in ape de mare adancime. L acirca 170 de km de tarm a inceput saparea unui forj in ape cu o adancime de aproximativ 1000 de m. Lucrarile de explorare se vor desfasura cu vasul Deepwater Champion, un vas prevazut cu o tehnologie de ultima ora.


Invitat: Dr. ing. Gabriel Ion - Seful Departamentului seismoacustica de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Gelogie si Geoecologie Marina (Geoecomar).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu