marți, 7 februarie 2012

Arheologia submarina

Prima harta a fundului Marii Negre, de la Capul Midia pana la Vama Veche, a fost realizata in anul 1970. sapte ani mai tarziu se infiinta primul santier arheologic marin din Romania.
Initiatorul se numeste Constantin Scarlat, plecat dintre noi in anul 2006, la varsta de 71 de ani - cel care a avut o activitate de pionierat in cercetarea submarina.
Interesul pentru arheologia subacvatica a inceput prin anul 1966, cand impreuna cu un grup de scafandri a inceput cercetarile submarine ale portului Callatis, zona digului genovez, aflat sub ape.
Capitanul locotenent Constantin Scarlat a antrenat numeroase serii de scafandri care au identificat 3 epave de corabii antice, confectionate din lemn de tec, imbinate cu cuie de lemn.
Cercetatorii au elaborat concluzia ca in aceasta zona a Marii Negre, a fost cel mai mare centru de pirati din Pontul Euxin.
In editia de azi vorbim despre arheologia submarina si metodologii de identificare a materialelor prin metoda laser.

Invitati: dr. ing. Roxana Radvan - manager Centrul de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice, INOE 2000, Magurele
              dr. istorie - Constantin Chera - cercetator arheolog la Muzeul National de Istorie si Arheologie, Constanta; expert din partea Romaniei pentru  UNESCO, privind patrimoniul cultural subacvatic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu