marți, 21 februarie 2012

Independenta energetica de acasa

In Germania utilizatorii casnici, mai precis proprietarii care si-au montat sisteme care produc energie electrica pentru consumul propriu, pot deveni producatori pentru reteaua nationala.
Cu alte cuvinte, daca acea instalatie casnica produce mai mult decat se consuma, surplusul se injecteaza in reteaua de curent electric si desigur primesc bani pentru asta.
Acest lucru nu este, inca, posibil in Romania din lipsa reglementarilor necesare, dar o independenta fata de sistemul energetic national nu ar strica nimanui.
Bunaoara exista sisteme "solar-termice" cu care iti aduci soarele in casa sub forma de apa calda. Sau "solar-fotovoltaice", cand se transforma radiatia solara in curent electric. Si in curand vom vorbi si despre o productie romaneasca de turbine eoliene de mica putere, care convertesc energia vantului in energie electrica.
Investitia pentru o asemenea independenta este de cca 20 000 Euro.

Invitati: Cristian Lungu - inventator, asociat INFOTOP Invent - Societate pe actiuni pentru promovarea inventiilor romanesti si transferul lor in productie de serie.
             Manuela Draghicescu - director executiv - Asociatia Patronala Surse Noi de Energie (SUNE)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu