marți, 5 martie 2013

Sistem de avertizare la geohazarde in Marea Neagra

Astazi vorbim despre hazard. Dictionarul explicativ al limbii romane defineste hazardul ca fiind un concurs de circumstante imprevizibile si inexplicabile, sau o forta supranaturala, care se crede, ar predetermina desfasurarea unor evenimente.
Oamenii nu isi prea doresc sa fie la "mana hazardului" si atunci se straduiesc sa afle ce mecanism s-ar putea afla dincolo de imprevizibil.
Ne oprim astazi asupra hazardelor marine din Marea Neagra, care au o istorie scrisa destul de indepartata.
Primele relatari apartin cronicarului armean Mowses Khore Natsi, din secolul al III-lea inainte de Hristos. Istoricul bizantin Theophanes, mentioneaza ca in anul 544 sau 545, inaintea erei noastre, marea a avansat in interiorul uscatului 6 km, acoperind o serie de teritorii din jurul oraselor Odessus, Dionysopolis si Aphrodisium.
Exista o harta a zonelor expuse hazardelor naturale si o retea europeana pentru observare si planificare a acestor evenimente naturale. In conformitate cu rezultatele acestui organism european de monitorizare, coasta romaneasca a Marii Negre este inclusa in categoria "zona cu hazard la tzunami".
Invitati: Nicoale Panin - intemeietorul Institutului de Geologie si Geoecologie Marina
dr. ing. Gheorghe Oaie - director general al Institutului de Geologie si Geoecologie Marina
dr. ing. Radu Dimitriu - cercetator Institutului de Geologie si Geoecologie Marina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu