marți, 19 martie 2013

Hadronterapia - fizica vietii

Astazi vorbim despre o forma de tratament a tumorilor maligne prin bombardearea lor cu protoni si/sau cu ioni de Carbon.
Se numeste hadronoterapie si aplicarea acestei metode presupune existenta unui accelerator de particule, care sa trimita "tintit" si foarte exact, un fascicul care va "sculpta" sau va "decupa", doar tumora, de acolo de unde se afla ea. Avantajul este gradul scazut de toxicitate si faptul ca numai sunt iradiate si organele din jurul tumorii, organele sanatoase, functionale.
Metoda nu este noua si se practica in numeroase tari europene: in Polonia se practica din 1955, in Italia  s-a construit recent un sincrotron la Pavia si mai exista inca unul in Catania, in Elvetia se face protonoterapia ochiului,  in Suedia functioneaza un accelerator la Upsala si se mai construieste unul la Carolinsca Institut, in Rusia exista la Dubna, Moscova si Saint Petersburg, inca 2 acceleratoare mai functioneaza in Franta si in Anglia.
La initiativa domnului doctor Nicoale Verga, un grup de specialisti, au constituit Societatea Romana de Hadronoterapie, fondatorii sunt: Nicoale Verga dr. in biochimie si radioterapie, dr. fiz. Ioan Ursu, dr. fiz. Gheorghe Cata Danil de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Recent a avut loc cea de a patra intalnireanuala a acestei asociatii.

Invitati: dr. Nicolae Verga - dr. in biochimie si radioterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila.
dr.fiz. Nicoale Zamfir - dir. gen. Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, Magurele
dr. Dan Mihailescu - lector universitar, Facultatea de fizica, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu