Medalia de argint castigata de echipa Liceului Tudor Vianu din Bucuresti, la Olimpiada de proiecte de cercetare, desfasurata in Olanda la inceputul lunii iunie, m-a facut sa hotarasc o emisiune dedicata acestor elevi cu rezultate spectaculoase.
Nu sunt singurii medaliati, alti 4 elevi de la Colegiul Tudor Vianu au castigat un premiu la concursul anual organizat de NASA - pentru proiectarea unei statii spatiale. Un premiu ravnit de sute de elevi din intreaga lume. 6 medalii de argint pentru elevii romani din lotul de la Olimpiada Internationala de Stiinte de la Teheran. 6 medalii din care una de aur, doua de argint si trei de bronz pentru elevii participanti la Olimpiada Internationala de Chimie de la Taskent, Uzbekistan.
Statistica arata ca supradotatii reprezinta in medie 4% din populatia globului. Multi parinti in asteptarea copilului lor, poate, isi doresc ca pruncul lor sa fie un supradotat, pentru ca exista parerea ca un om cu o inteligenta superioara ar avea obligatoriu si un succes social asigurat. Istoria, insa, contrazice de multe ori acest mit si o vorba inteleapta spune ca nimeni nu e profet in tara lui. Multi tineri aleg calea emigrarii in speranta unui mediu mai prietenos.
Biografiile oamenilor celebri arata de multe ori: vieti traite in saracie, chinuri in inchisori politice, boli care le-au scurtat existenta, dar opere care au devenit in timp nemuritoare. Istoria este plina de astfel de oameni care, supradotati fiind au intrat in contradictie cu sistemele sociale ale timpului lor.
Astazi am invitati in studio 3 dintre medaliatii cu argint la Olimpiada de Proiecte de Cercetare de la Middelborg, Olanda.
Stefan Iov, Alexandru Glontaru - cls. aX-a, Colegiul National Tudor Vianu, Andrei Corbeanu, cls. a VIII-a Liceul International si "antrenorul" lor domnul Mircea Ignat, cercetator la ICPE-CA.
Prin telefon: dna Diana Petcu - director de program la Asociatia Gifted Education and Talent Development.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu