marți, 11 iunie 2013

Ce nu stim despre antioxidanti si radicali liberi? Chimia multidisciplinara da raspunsul.

Mancati mere, struguri, citrice, beti ceai verde, de albastrele, de rozmarin, sau salvie. Sunt sigura ca ati citit sau macar ati auzit astfel de indemnuri care au ca argument: contin antioxidanti, ca urmare sunt numai bune pentru o functionare optima a organismului.
Multe dintre aceste sfaturi provin din experienta empirica a strabunilor nostri.
Sunt antioxidantii importanti pentru starea de sanatate? Raspunsul pare a fi un DA categoric. Sunt un fel de cavaleri buni, in lupta cu entitatile intunecate reprezentate de radicalii liberi.
Cum si cand apar radicalii liberi? Ei bine, tot timpul: cand respiram, cand digeram, cand organismul proceseaza toxine precum: alcool, medicamente sau grasimi.
Se pare ca astfel de radicali liberi se regasesc si in ambalajele alimentare din plastic si au tendinta de a se combina cu molecule din alimentul impachetat si ajung astfel sa fie ingerati.
Exista studii, facute de chimisti, care au condus la materiale polimerice ecologice si mai nou s-a desfasurat un proiect pentru realizarea de noi medicamente bogate in antioxidanti naturali, extrasi din plantele autohtone, capabili sa neutralizeze amenintatorii radicali liberi.

Invitata: Liliana Lungu - chimista, cercetatoare la Centrul de Chimie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu