Mancati mere, struguri, citrice, beti ceai verde, de albastrele, de rozmarin, sau salvie. Sunt sigura ca ati citit sau macar ati auzit astfel de indemnuri care au ca argument: contin antioxidanti, ca urmare sunt numai bune pentru o functionare optima a organismului.
Multe dintre aceste sfaturi provin din experienta empirica a strabunilor nostri.
Sunt antioxidantii importanti pentru starea de sanatate? Raspunsul pare a fi un DA categoric. Sunt un fel de cavaleri buni, in lupta cu entitatile intunecate reprezentate de radicalii liberi.
Cum si cand apar radicalii liberi? Ei bine, tot timpul: cand respiram, cand digeram, cand organismul proceseaza toxine precum: alcool, medicamente sau grasimi.
Se pare ca astfel de radicali liberi se regasesc si in ambalajele alimentare din plastic si au tendinta de a se combina cu molecule din alimentul impachetat si ajung astfel sa fie ingerati.
Exista studii, facute de chimisti, care au condus la materiale polimerice ecologice si mai nou s-a desfasurat un proiect pentru realizarea de noi medicamente bogate in antioxidanti naturali, extrasi din plantele autohtone, capabili sa neutralizeze amenintatorii radicali liberi.
Invitata: Liliana Lungu - chimista, cercetatoare la Centrul de Chimie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu