Majoritatea artefactelor din lemn, gasite in siturile arheologice subacvatice sunt absolut intacte, in ciuda sutelor de ani in care au stat inundate.
Nava de razboi Mary Rose, aflata in serviciul Regelui Henry al VII-lea, dupa ce a calatorit 33 de ani pe marile regatului, in luptele cu Franta, Scotia si Bretania, s-a scufundat eroic in anul 1545, in timpul unei batalii impotriva galilor. A fost redescoperita in anul 1971 in stramtoarea de langa insula Wight, aflata la sud de Marea Britanie.
A fost salvata in anul 1982 de trustul Mary Rose - unul din cele mai complexe si scumpe proiecte de arheologie maritima, din intreaga lume.
Conservarea unei asemenea corabii de razboi, in intregime a fost o provocare pentru specialisti. Daca lemnul era scos la suprafata si lasat in aer sa se usuce, asta ar fi insemnat a doua moarte a navei si cea definitiva. Pentru ca, prin deshidratare, fibra lemnoasa s-ar fi dezintegrat, ramanand doar, o gramada de pulbere.
S-a folosit pentru conservarea navei poliuretan glicol, o substanta cu care m-ai fusese restaurata o corabie. Consolidarea navei Mary Rose s-a incheiat in 1982 si un an mai tarziu era expusa intr-un muzeu special construit pentru aceasta corabie, complet conservata, nu doar in structura ei, dar au fost restaurate si conservate toate obiectele cu care s-a scufundat: arme, tunuri, unelte de navigatie, instrumente muzicale, rozarii din lemn, unelte de tamplarie, chiar si obiectele din cabina barbierului care avea si rolul de chirurg in vreme de razboi.
Pana in 2009, milioane de turisti au vizitat muzeul si nava in Portul Plomouth.
Fizicienii si chimistii rezolva impreuna aceasta problema legata de conservarea si consolidarea obiectelor de lemn imersate in zone umede.
Invitati: Corneliu Ponta - Coordonatorul Centrului de Iradieri Tehnologice, IFIN -HH, Magurele.
Ioana Stanculescu - lector la Facultatea de Chimie si cercetator la IFIN - HH
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu