marți, 28 mai 2013

Primavara stiintei pe Platforma Magurele

"In fiecare secunda suntem bombardati de particule cosmice. La 100 de ani de la descoperirea lor, nu stim cu exactitate, inca, de unde vin, cum sunt produse si accelerate la energii enorme. Originea lor poate fi o gaura neagra in galaxia noastra sau intr-o alta galaxie" Am citat-o pe Gina Isar - dr. in fizica astroparticulelor, cercetator la Institutul de Stiinte Spatiale. de la Magurele.

Comuna Magurele, aflata la cativa km in sudul Bucurestiului are o istorie stiintifica cu inceputul in 1949, cand Horia Hulubei a intemeiat Institutul de Fizica. Interesant de stiut ca inainte de acest moment, pe la mijlocul sec al XIX-lea, un boier bulgar, proprietarul unei mosii in Magurele, a adus muncitori si a inceput sa construiasca primele case. Putina lume stie ca o mare parte din locuitorii comunei Magurele sunt de origine bulgara.
In 1853, acelas bulgar, s-a intalnit la o partida de poker cu boierul roman Otetelesanu. A fost o noapte memorabila. Bulgarul a mizat cu o mare parte din mosia sa, pe care a pierdut-o.
Astfel a aparut Pensionul de fete, unde a fost director scriitorul Ioan Slavici si lacul care se spune ca l-ar fi inspirat pe Mihai Eminescu.
Anii de aur ai Platformei Magurele incep sa revina, dupa 20 de ani de ignoranta, ochii aristocratiei stiintifice internationale se indreapta iarasi catre acest punct. Aici va fi amplasat cel mai puternic laser din lume.

Invitati: Gina Isar - dr. fiz. astroparticulelor, Institutul de Stiinte Spatiale, Magurele
Bogdan Popovici - dr. fiz. IFIN - HH
Vasile Bercu - prodecan Facultatea de Fizica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu