marți, 24 aprilie 2012

Gazele de sist - o sansa sau un risc?

O petitie on-line, care solicita interzicerea exploatarii in Romania a gazelor de sist, prin metoda fractionarii hidraulice, a strans in doar o saptamana aproape 1500 de semnaturi. Aceasta informatie este datata 7 februarie 2012. La sfarsitul saptamanii trecute, la Constanta a a vut loc si o manifestatie de strada importiva acestui tip de exploatare in Dobrogea.
Pe de alta parte, un articol aparut in publicatia The Times, din 18 aprilie anul acesta, incepe cu "Noua sursa de energie este sigura, ecologica si benefica pentru economie. Prin urmare, de ce o urasc ecologistii?"
In articol sunt comentate principalele riscuri ale acestei metode: eventualele seisme care se produc, dar care sunt de mica intensitate, si nu mai periculoase decat cele generate de constructia barajelor hidroelectrice, bunaoara. Un alt risc ar fi contaminarea apelor freatice, demontat de argumentul ca sunt 1600 de m care despart acviferul freatic de cel cu sisturi gazeifere. Si de asemenea, posibilitatea eliberarii de gaz metan in atmosfera, argument dezamorsat de faptul ca studiul realizat de Universitatea Cornell din Marea Britanie, a fost discreditat.
In concluzia articolului, scris de Matt Ridley in The Times saptamana trecuta, se avanseaza ideea ca stoparea exploatarii gazelor de sist este o campanie mai degraba politica decat stiintifica.
Asadar avem pe de o parte o sursa de gaz care ar putea usura cu 10% imporyul de gaze din Rusia, si pe de alta parte argumentele ecologiste care aduc in discutie pericolele acestui tip de exploatare: seisme de 2,5 pana la 4 grade pe scara Richter, eventuala contaminare a panzei freatice si eliberarea de metan in atmosfera.

Invitat: prof. univ. dr. Nicoale Anastasiu - facultatea de Geologie si Geofizica, Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu