marți, 19 februarie 2013

200 de ani de la nasterea lui Anatol Demidoff - mecena cultural si stiintific


”Impresia pe care ti-o face pamantul Valahiei, cand il vezi pentru intaia oara, nu este una care te atrage. O campie trista si goala, cateva bordeie acoperite cu lut, iata privelistea ce se infatiseaza calatorului ce asteapta plecarea vaporului de la Schela.”

Sunt observatiile facute de un calator strain la intrarea pe pamantul romanesc in anul 1937.
Portretul lui Anatol Demidoff desenat de Raffet
Este vorba de Anatol Demidoff, 
fiu al unei familii de industriasi rusi, care la varsta de 24 de ani organizeaza o expeditie in Crimeea. Pleaca de la Paris cu o echipa care numara 15 persoane, printre care 2 ingineri de mine, un geolog, un paleontology, un doctor, care era si botanist si nu cel mai putin important un desenator in persoana lui Auguste Raffet.

Autoportret Auguste Raffet

Au parcurs 5000 de km dus intors in 6 luni, traversand Europa, de la Paris la Budapesta cu trasurile, apoi cu o corabie au coborat pe Dunare pana la Portile de Fier, cand au intrat pe teritoriul romanesc.
Pe tot traseul parcurs prin Ungaria, Valahia si Moldova, fac observatii, schite, studii geologice, botanice, biologice, strang date statistice, antropologice. Intorsi la Paris incep sa prelucreze toate aceste informatii si in anul urmator apare primul volum dintr-o serie de 4, care reprezinta o serioasa opera stiintifica.
Biserica Sf. Gheorghe din Bucuresti
Barbierul tiganilor
Biserica Greceasca din Bucuresti
Sculeni, Basarabia
             


Primul volum este povestea expeditiei, semnata de insusi Anatol Demidoff, o descriere a locurilor, o fresca a Europei orientale, necunoscuta tarilor din vest. 150 de pagini descriu calatoria lui prin Tarile Romane illustrate cu gravurile lui Raffet, ele contin si 2 pagini de partitura, un Mars Valach, cum este denumita de Demidoff Hora romaneasca.

                                          


Pana in 1855 publica si celelalte 3 volume insotite de un Album de Stiinte Naturale, cu 95 de planes colorate, realizate de Rafet. 10 ani i-au trebuit lui Raffet si echipei lui sa finalizeze gravurile din acest album.
 

 

Domnul Tudor Berza l-a descoperit pe raffet, a pornit pe urmele lui la Paris, pentru a vedea in original desenele semnate de el si si-a propus aceasta restituire, o aducere in contemporaneitate a unui exemplu de finantare a cercetarii in domeniul privat. Pentru ca de fapt, Anatol Demidoff era un tanar foarte bogat care a patronat si a sustinut o expeditie si o opera stiintifica.

Invitat: dr. geolog Tudor Berza


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu