marți, 19 iunie 2012

Cercetari criminalistice aplicate

Pe cand Arhimede se afla in cada, facandu-si baie, deodata a avut revelatia rezolvarii uneia din problemele sale. Concluzia lui pe scurt, este ca un corp scufundat intr-un fluid este impins de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului dezlocuit de acesta. Atat de fericit a fost Arhimede de intelegeera la care a ajuns, incat a sarit dincada si a plecat, asa dezbracat cum se afla, pe strazile Siracuzei, strigand: evrika, evrika!.
Conform lui Vitruvius, problema volumului corpului scufundat, era o comanda de la Regele Hieron al II lea, care suspecta pe bijutierul care ii facuse o coroana de aur, ca ar fi inlocuit o parte din aur, cu argint. Asadar Arhimede trebuia sa aduca probe de ordin stiintific, pentru incriminarea unui potential infractor. Avem de a face cu o investigatie criminalistica ce dateaza cu mai bine de 2200 de ani in urma.
Mai recent, o problema asemanatoare a fost rezolvata de fizicienii de la IFIN HH pentru autentificarea bratarilor dacice, sustrase de pe teritotiul romanesc si vandute pe piata neagra a antichitatilor din Europa.
Plonjam astazi in domeniu; cercetarii criminalistice aplicate.

Invitat: conf. univ. dr. Gabriel Ion Olteanu, specialist in criminalistica, Academia de Politie, Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu