marți, 24 aprilie 2012

Gazele de sist - o sansa sau un risc?

O petitie on-line, care solicita interzicerea exploatarii in Romania a gazelor de sist, prin metoda fractionarii hidraulice, a strans in doar o saptamana aproape 1500 de semnaturi. Aceasta informatie este datata 7 februarie 2012. La sfarsitul saptamanii trecute, la Constanta a a vut loc si o manifestatie de strada importiva acestui tip de exploatare in Dobrogea.
Pe de alta parte, un articol aparut in publicatia The Times, din 18 aprilie anul acesta, incepe cu "Noua sursa de energie este sigura, ecologica si benefica pentru economie. Prin urmare, de ce o urasc ecologistii?"
In articol sunt comentate principalele riscuri ale acestei metode: eventualele seisme care se produc, dar care sunt de mica intensitate, si nu mai periculoase decat cele generate de constructia barajelor hidroelectrice, bunaoara. Un alt risc ar fi contaminarea apelor freatice, demontat de argumentul ca sunt 1600 de m care despart acviferul freatic de cel cu sisturi gazeifere. Si de asemenea, posibilitatea eliberarii de gaz metan in atmosfera, argument dezamorsat de faptul ca studiul realizat de Universitatea Cornell din Marea Britanie, a fost discreditat.
In concluzia articolului, scris de Matt Ridley in The Times saptamana trecuta, se avanseaza ideea ca stoparea exploatarii gazelor de sist este o campanie mai degraba politica decat stiintifica.
Asadar avem pe de o parte o sursa de gaz care ar putea usura cu 10% imporyul de gaze din Rusia, si pe de alta parte argumentele ecologiste care aduc in discutie pericolele acestui tip de exploatare: seisme de 2,5 pana la 4 grade pe scara Richter, eventuala contaminare a panzei freatice si eliberarea de metan in atmosfera.

Invitat: prof. univ. dr. Nicoale Anastasiu - facultatea de Geologie si Geofizica, Bucuresti.

marți, 17 aprilie 2012

Bucataria geologica - sau experienta culinara a unui geolog in Japonia

Pentru ca suntem imediat dupa sarbatoarea Pastelui, vom aborda o tema culinara, in acord cu aceste zile de infruptare din bunatatile bucatariei traditionale.

Un congres International de Geologie, care s-a tinut in Japonia acum cativa ani, a creat ocazia sa stea in Japonia timp de o luna. Si-a propus ca in tot acest timp sa nu se atinga de mancare de tip european si ... a ramas flamanda.
A fost invitata la acest congres pentru ca stie sa vorbeasca simplu despre lucruri complicate si anume enclavele din rocile magmatice. Astazi o sa va explice si dvs. stimati ascultatori despre enclave ... in termeni culinari.

Invitata: Eugenia Nitoi - geolog

marți, 10 aprilie 2012

Cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrala se afla in Muntii Apuseni

Cele mai vechi desene paleolitice din Europa Centrala se gasesc intr-o pestera din Romania, aflata undeva in Muntii Apuseni.
Acum 2 ani, o echipa franceza formata din 2 speologi, 1 paleontolaog, 1 specialist in preistorie si 2 in arta de pestera, impreuna cu o echipa complexa din Romania, au ajuns la picturile din Pstera Coliboaia, pentru a le atesta autenticitatea.
Potrivit studiilor facute, vechimea picturilor rupestre a fost incadrata intre 23 000 si 35 000 de ani.

Invitati: Aurel Chiriac - dir. Muzeului Tarii Crisurilor, Oradea.
             Calin Ghelmis - arheolog, doctorand.
             Viorel Lascu - presedintele Federatiei Romane de speologie, coordonatorul logistic al proiectului Coliboaia.

marți, 3 aprilie 2012

Viitorul energiei suna neconventional

Am vorbit despre dispozitive de produs energie termica si electrica prin conversia energiei soarelui sau a vantului. Am vorbit despre costurile de instalare ale unor asemenea dispozitive pentru producerea de energie la noi acasa. Astazi extindem, putin, aria pentru a vedea ce ne asteapta din perspectiva retelei de electricitate si asa numitul "management energetic".
Invitatul emisiunii, domnul Christian Hagmann, a realizat managementul energetic al aeroportului din Viena in anul 2003. Cand a aparut conceptul de "smart grid" (retea inteligenta) s-a afiliat organizatiilor internationale care au ca scop inovarea acestui sistem. In 2008 a lansat primul proiect de management al retelelor din Baden, iar in 2010 in Viena.

Invitati: Christian Hagmann - inginer consultant in domeniul energetic
             Camelia Rata - Dir. exec. Agentia locala pentru managementul energiei si protectia mediului, Brasov