marți, 20 decembrie 2011

Autoportretele unui colectionar

 

Autoreprezentare: lucrare de arta vizuala in care autorul foloseste elemente ale propriei imagini. Autoportretul este exemplul tipic dar particular de autoreprezentare.
Acest blog are ca scop facilitarea editarii unui document de referinta dedicat autoreprezentarilor in arta vizuala romaneasca.
Este vorba de o colectie de autoportrete, in spatiul virtual al internetului, autoportrete de artisti, stranse cu migala si interes de catre domnul Daniel Ioan.

Invitat: Dr. ing. Daniel Ioan, Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Electronica. Director al Centrului de Inginerie Asistata de calculator.
Paul Hitter, 1982 - dorul omoara incet

Pictorul Pârvu Mutu si sotia sa – tablou votiv. Biserica “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” a fostei Mânăstiri Berca, Schitul “Sf. Arhangheli”- Berca  (1694)

marți, 13 decembrie 2011

Chimia picturii


"Eu, printul Stefan, prin voia Domnului conducator al Moldovei, fiu al printului Bogdan, a inceput a construi aceasta fundatie a Manastirii Voronet dedicata Sfantului si Adoratului si Marelui Martir si Victorios Gheorghe, anul 1488, luna lui mai, ziua 26, in lunea de dupa Pogorarea Sfantului duh si terminata in acelasi an, in luna lui septembrie 14."




Biserica manastirii Voronet - peretele de sud
 Textul arata ca biserica a fost construita in mai putin de 4 luni. Este de remarcat profesionalismul constructorilor de la acea vreme.
Biserica actuala, este construita pe asezamantul vechii biserici de lemn, ale carei ramasite nu se stie de cand dateaza.

Biserica manastirii Voronet, este probabil cea mai cunoscuta si mediatizata din Romania. Si-a castigat acest loc in clasament datorita picturilor exterioare care au culori si o luminozitate care le particularizeaza.


Azurit - celebrul albastru de Voronet

In afara de aceste caracteristici, biserica manastirii Voronet este prima careia i s-au aplicat analize chimice ale stratului pictural, in vederea restaurarii.
O alta premiera care se leaga de Voronet, este faptul ca primul chimist roman care a deschis acest drum in procesul de restaurare este invitatul emisiunii Planeta Radio - Stiinta la ea acasa, domnul Ioan Istudor.


Invitati: Ioan Istudor - chimist
              Dr. in. Roxana Radvan - manager al Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice, INOE 2000, Magurele



Ioan Istudor - langa peretele de sud al bisericii Voronet.


marți, 6 decembrie 2011

Fenomene hidrologice extreme

Perioada 2090 - 2099 va fi foarte secetoasa.
Aceasta este predictia specialistilor pentru teritoriul Romaniei, care, in treacat fie spus, va fi locuit la acea vreme de stranepotii nostri.
Pana atunci, insa, ne confruntam din cand in cand cu ploi torentiale, prelungite ca durata, care umfla albia raurilor si conduc la inundatii catastrofale. Asa s-a intamplat in anul 2010,  sau in anul 2006, in bazinul inferior al Dunarii. Ultimele doua astfel de evenimente majore.
Pentru prima data s-a pus problema, la nivel european, pentru realizarea unui Atlas al hartilor de hazard si de risc, de-a lungul cursului Dunarii. Atlasul a fost solicitat de comisia Internationala pentru Protectia fluviului Dunarea . Proiectul este coordonat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a apelor, Romania.

Invitat: Dr. fiz. Marijeanne Adler - Director Stiintific -  Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a apelor.


Isaccea, jud. Tulcea - imagine aeriana, 2010