marți, 22 februarie 2011

BIOREACTOR COMANDAT DE LA DISTANTA

Natura a "inventat" procese prin care materia vie inmagazineaza minerale si vitamine, pe care omul, a observat ca daca le consuma, va fi mai sanatos, mai viguros.
Cercetatorii au folosit acest potential al naturii si si-au pus intrebarea daca nu ar fi bine sa "ajute" natura si sa imbogateasca in vitamine, minerale, nutrienti, ceea ce natura produce in mod firesc.
Asa au aparut nutraceuticele.

Invitat: Prof. dr. Lucian Gabriel Radu - Directorul Centrului de Bioanalize, Institutul de Stiinte Biologice


marți, 15 februarie 2011

CE SECRET ASCUNDE PIELEA DE PESTE?

In China exista o comunitate numita "Tribul pieilor de peste". Este un grup etnic al carui teritoriu se desfasoara in lungul fluviilor Heilongjiang, Songhuajiang si Wusuli.
In vremurile stravechi traiau din pescuit, nu numai pentru ca isi preparau hrana din peste dar isi faceau chiar si haine din pielea acestor vietuitoare ale apelor. De aici si numele tribului lor. De asemenea casele lor erau acoperite cu piele de peste, barcile lor erau din piele de peste, obiectele vestimentare erau din piele de peste. Hainele erau moi, suple si rezistente iar cele imbracate la ceremonii purtau podoabe si decoratiuni.


Un colectiv de cercetatori de la  Sucursala Incaltaminte si Pielarie a Instititutului de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, se ocupa de studiul proprietatilor acestui tip de material considerat deseu in industria alimentara si de prelucrare a pestelui.

Invitati: Dr. ing. Carmen Gaidau
              Dr. ing. Lucretia Miu


 
            


marți, 8 februarie 2011

PRESTIGIU SI PUTERE

Determinarea originii geologice a chihlimbarului gasit in siturile arheologice din Romania.

"Pentru societăţile arhaice şi antice podoabele exprimau mai mult decât ar fi tentat un contemporan să creadă. În fapt, conţinutul mesajului social al podoabelor nu s-a schimbat prea mult. Dincolo de efectul decorativ, etalarea publică a unei podoabe semnalizează apartenenţa persoanei la un anume grup cultural, definibil printr-un anume standing material, o grupă sexuală şi de vârstă şi, adeseori, o anume origine etnică."

http://www.romanit.ro/
 Invitati: Dr. in arheologie Eugen Silviu Teodor, Seful Departamentului de Informatica al Muzeului National de Istorie al Romaniei 

Drd. Marian Vargolici, cercetator IRASM-Centrul de Iradieri Multiple, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara, Horia Hulubei, Magurele

Linkuri la filmele cu implicarea Centrului IRASM in conservare/restaurare/caracterizare patrimoniu cultural:
Nuclear Science Preserves Art
http://www.youtube.com/watch?v=LKtxusga8UU
The Sound Reborn Through Light
http://www.youtube.com/watch?v=r_hCEmwZYCk
Restoring the Past Preserving the Future by Nuclear Technologies
http://www.youtube.com/watch?v=Qmd1a2OLIMY


 

marți, 1 februarie 2011

DETECTIVII DIN LABORATOR

Analize fizico-chimice utilizate in criminalistica
Invitat: Comisar sef Maria Georgeta Stoian, Seful Laboratorului de Aalize Fizico-chimice din cadrul Institutului de Criminalistica, IGP